Naslov Prehrana rimskih vojnika
Naslov (engleski) The diet of Roman soldiers
Autor Andrea Sobota
Mentor Ankica Bralić Petković (mentor)
Član povjerenstva Diana Sorić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Ankica Bralić Petković (član povjerenstva)
Član povjerenstva Anita Bartulović (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zadru (Odjel za klasičnu filologiju) Zadar
Datum i država obrane 2023-10-26, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana HUMANISTIČKE ZNANOSTI Filologija
Sažetak Kao temu svog diplomskog rada odabrala sam Prehranu rimskih vojnika za koju me zainteresirao kolegij Kulinarstvo u starom Rimu. Općenito gledano, prehrana određenog naroda bitna je značajka njegova kulturnog i civilizacijskog razvoja te zorno odražava prilike vremena u kojem je taj narod živio. Stoga sam za izradu svoga diplomskog rada odlučila istražiti kakve su bile prehrambene navike rimskih vojnika, na koji su način oni dobavljali i pripremali namirnice u mirnodopskim i ratnim uvjetima. U radu će biti istraženo i često postavljano pitanje – je li i, ako jest, u kolikoj mjeri prehrana rimskih vojnika bila vegetarijanska? Obratit ću pozornost i na razlike u kvaliteti hrane i pića koje su konzumirali vojnici i privatne osobe te gladijatori, a bit će objašnjeno i kako su vojnici osiguravali hranu za životinje. U istraživanju ću koristiti više izvora koji govore o njihovoj prehrani. Koristit ću izvore koji govore o Tiluriju i Burnumu – dva vojna logora otkrivena u Hrvatskoj. Nadalje, koristit ću Vegecijev tekst Epitoma rei Militaris, Cezarove tekstovi Commentarii de bello Gallico i Commentarii de bello civili, Plinijev tekst Naturalis historia, Apicijev tekst De re coquinaria, Olivijinu cibalitansku kuharicu i sl. Popis izvora zacijelo će se proširiti tijekom istraživanja navedene teme. Iščitavajući izvore, dolazit ću do zaključaka te ću uspoređivati izvore kako bih uočila podudarnosti i razlike ovisno o vremenskim i geografskim karakteristikama.
Sažetak (engleski) As the topic of my graduation thesis, I chose the diet of roman soldiers for which I was interested by the Culinary Arts in Ancient Rome course. In general, a diet of a certain nation is an important feature of its cultural and civilizational progress and clearly reflects the circumstances of the time in which that nation lived. Because of that, for the preparation of my graduation thesis, I decided to research what kind of eating habits Roman soldiers had, and in which way did they prepare supplies in the conditions of peace and war. The paper will research a frequently asked question – was it, and if it was, to what extent was the diet of Roman soldiers vegetarian? I will also pay attention to the differences in the quality of food and drink consumed by soldiers, private persons and gladiators, and it will also be explained how did the soldiers provide food for the animals In my research, I will use several sources that talk about their diet. I will use sources that talk about Tiluri and Burnum - two military camps discovered in Croatia. Furthermore, I will use Vegetius' text Epitoma Rei Militaris, Caesar's texts Commentrii de bello Gallico and Commentarii de bello civili, Pliny's text Naturalis historia, Apicius' text De re coquinaria, Olivia's Cibalitan cookbook, etc. The list of sources will surely expand during the research of the mentioned topic by reading the sources, I will come to conclusions and I will compare the sources in order to notice similarities and differences depending on time and geographical characteristics.
Ključne riječi
rimska vojska
kulinarstvo
prehrana
žito
vojni logori
Ključne riječi (engleski)
Roman army
culinary arts
nutrition
grain
military camps
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:162:903246
Studijski program Naziv: Latinski jezik i rimska književnost; smjerovi: Nastavnički Smjer: Nastavnički Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a magistar/magistra edukacije latinskog jezika i književnosti (univ. mag. educ. philol. lat.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2023-11-03 14:27:15