Naslov Učinci nametnika Sparicotyle chrysophrii na proizvodne i zdravstvene parametre uzgajane podlanice (Sparus aurata)
Naslov (engleski) The effects of Sparicotyle chrysophrii (Van Benden and Hesse, 1863) on the production and health paramaters of cultivated sea bream
Autor Dino Škibola
Mentor Slavica Čolak (mentor)
Mentor Tomislav Šarić (komentor)
Član povjerenstva Bosiljka Mustać (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Slavica Čolak (član povjerenstva)
Član povjerenstva Bruna Petani (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zadru (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) Zadar
Datum i država obrane 2023-03-20, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija)
Sažetak Marikultura je grana koja pripada akvakulturi, a bavi se uzgojem morskih organizama. Hrvatska, s obzirom na reljef i resurse, ima jako dobre mogućnosti za rast i razvoj marikulture. S obzirom da je potražnja ribe sve veća, a količina ribe u divljini opada, proizvodnja podlanica (Sparus aurata) i ostalih vrsta raste, dolazi do širenja uzgajališta i većeg broja kaveza, ali paralelno dolazi i do povećanja broja nametnika i širenja nametničkih bolesti. Sparicotyle chrysophrii (Van Beneden i Hesse, 1863.), škržni nametnik koji ima izravan životni ciklus, najopasniji je nametnik za kulturu uzgajane podlanice (S. aurata) koji se često nalazi u miješanim infekcijama s drugim nametnicima i sekundarnim bakterijskim infekcijama, pa je mnogo puta odgovoran za velike gubitke u proizvodnji. Cilj ovog diplomskog rada je bio utvrditi brojnost oboljelih podlanica, odnosno količinu nametnika na škrgama ribe, te u odnosu na temperaturu mora pratiti jačinu infekcije nametnika S. chrysophrii. Istraživanje se provodilo na Cromarisovom uzgajalištu koje se nalazi na otoku Ugljanu, točnije neposredno kraj uvale Lamjana, u razdoblju od ožujka 2017. do svibnja 2018. godine. Za potrebe ovog istraživanja se kroz navedeno razdoblje istraživanja uzimalo nasumično 100 jedinki iz četiri proizvodna kaveza. Biometrijskim mjerenjima obuhvaćena je masa, duljina i indeks kondicije ribe. Parazitološki pregledi škrga obavljeni su pomoću mikroskopa, a hematokritska vrijednost očitana je pomoću hematokritskih cjevčica i centrifuge. Evidentirala se prosječna abundancija i pojavnost nametnika. S obzirom da je istraživanje započelo nasadom ribe u ožujku, prosječnom masom od 6,80 grama, povećanje temperature u narednim mjesecima utjecalo je na brži rast i razvoj promatrane ribe, pa je već u kolovozu riba dosegla masu preko 100 grama. Povećanje prosječne abundancije i pojavnosti nametnika bila je veća tijekom toplih mjeseci, osobito u kolovozu kada je abundancija bila preko 4. Povećana prosječna abundancija tijekom ljetnih mjeseci nije imala velik utjecaj na zdravstveno stanje podlanice, a pad vrijednosti hematokrita uzrokovan je manjim dijelom zbog infekcije nametnika, dok je za glavni dio zaslužan pad temperature tijekom zimskog razdoblja.
Sažetak (engleski) Mariculture is a branch of aquaculture that deals with the cultivation of marine organisms. Croatia, considering the relief and resources, has very good opportunities for the growth and development of mariculture. Given that the demand for fish is increasing, and the amount of fish in the wild is decreasing, the production of sea bream (Sparus aurata) and other species is increasing, there is an expansion of farms and a larger number of cages, but in parallel there is also an increase in the number of pests and the spread of pest diseases. Sparicotyle chrysophrii (Van Beneden and Hesse, 1863), a gill pest that has a direct life cycle, is the most dangerous pest for the culture of cultivated sea bream (S. aurata), which is often found in mixed infections with other pests and secondary bacterial infections, so many times responsible for large losses in production. The goal of this thesis was to determine the number of diseased sea breams, that is, the amount of parasites on the gills of the fish, and in relation to the temperature, it must follow the severity of the infection of S. chrysophrii. The research was carried out on the Cromaris farm, which is located on the island of Ugljan, more precisely, right next to the bay of Lamjana, in the period from March 2017 to May 2018. For the purposes of this research, 100 individuals were taken randomly from four production cages during the mentioned research period. Biometric measurements include weight, length and fish condition index. Parasitological examinations of the gills were performed using a microscope, and the hematocrit value was read using hematocrit tubes and a centrifuge. The average abundance and prevalence of pests was recorded. Given that the research began with the planting of fish in March, with an average weight of 6.80 grams, the increase in temperature in the following months affected the faster growth and development of the observed fish, so already in August the fish reached a weight of over 100 grams. The increase in the average abundance and appearance of the pest was greater during the warm months, especially in August when the abundance was over 4. The increased average abundance during the summer months did not have a great impact on the health condition of the underlings, and the drop in the hematocrit value was caused to a lesser extent by the infection of the intruder, while the main part was due to the drop in temperature during the winter period.
Ključne riječi
marikultura
podlanica (Sparus aurata)
Sparicotyle chrysophrii
abundancija
pojavnost
hematokrit
Ključne riječi (engleski)
mariculture
sea bream (Sparus aurata)
Sparicotyle chrysophrii
abundance
prevalence
hematocrit
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:162:461941
Studijski program Naziv: Održivo upravljanje vodenim ekosustavima Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra održivog upravljanja vodenim ekosustavima (mag. ing. agr.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2023-04-17 16:13:54