Sažetak | Prvo poglavlje ovog rada bavi se ljudskom prehranom. Navode se njeni oblici od kojih su obrađena tradicionalna, vegetarijanska i makrobiotička prehrana. Zatim se pojašnjavaju poremećaji u prehrani, anoreksija, bulimija i prejedanje. Nakon toga se prikazuju faktori koji utječu na odabir hrane i prehrane te nutritivne vrijednosti hrane odnosno makronutrijenti i mikronutrijenti, a na kraju poglavlja je razrađen pojam dijete i navedene su neke koje se često mogu pronaći u medijskim sadržajima. Drugo poglavlje obrađuje psihološki pojam samopoimanja, kao nužnu stavku za razumijevanje načina na koji mediji mogu utjecati na nečije prehrambene navike, pa su obrađeni pojam o sebi, samopoštovanje, slika o sebi i slika tijela. Naredno poglavlje bavi se medijima. U dijelu teorijska osnova pojašnjeni su ključni medijski pojmovi kao što su medij, masovni mediji, masovna komunikacija, medijske institucije, medijske organizacije, znanost o medijima, medijska pismenost, javnost i javno mnijenje. Nadalje se daje kratak uvid u razvoj medija kroz povijest. Također su obrađene vrste medija, u koje se ubrajaju knjiga, novine, film, televizija i radio i novi mediji. Četvrto poglavlje bavi se medijskim tehnikama utjecaja na javnost od kojih su objašnjeni uvjeravanje, oglašavanje i manipulacija. Uz oglašavanje su definirani i razrađeni pojmovi reklame, propagande i subliminalnog oglašavanja. Također je obrađena i percepcija ljepote u medijima i stvaranje trendova u prehrani. Iduće poglavlje je metodologija istraživanja koja pojašnjava cilj, metodu i istraživačka pitanja ovog diplomskog rada, a zadnje poglavlje prikazuje rezultate provedenog istraživanja. |
Sažetak (engleski) | The first chapter of this paper deals with human nutrition. Its types, traditional, vegetarian and macrobiotic diets, are listed. Then, eating disorders, anorexia, bulimia and overeating are clarified. After that, the factors influencing the choice of food and diet and the nutritional value of food, macronutrients and micronutrients, are presented, and at the end of the chapter the concept of diet is elaborated and some that can often be found in media contents are listed. The second chapter deals with the psychological notion of self-perception, as a necessary item for understanding the ways in which the media can influence one's eating habits, as well as the notion of self, self-esteem, self-image and body image are dealt with. The next chapter deals with the media. The theoretical basis section explains key media concepts such as the media, mass media, mass communication, media institutions, media organizations, media science, media literacy, public and public opinion. Furthermore, a brief insight into the development of the media through history is given. Types of media, including books, newspapers, film, television and radio, and new media, are also covered. The fourth chapter deals with media techniques of influencing the public, of which persuasion, advertising and manipulation are explained. In addition to advertising, the concepts of commercials, propaganda and subliminal advertising are defined and elaborated. The perception of beauty in the media and the creation of dietary trends are also addressed. The next chapter is the research methodology that explains the goal, method and research issues of this thesis, and the last chapter presents the results of the research. |