Abstract | Cilj ovog istraživanja je utvrditi prisutnost i količinu plastike u tunama (Thunnus thynnus) ulovljenima na lokacijama Zadarske županije, ribolovne zone B. S obzirom na trenutno stanje ugroženosti okoliša, plastika je sveprisutna. Plastični materijali se razlikuju prema sastavu i gustoći od prirodnih materijala, te sukladno tome uzrokuju oštećenja prilikom gutanja, odnosno unosa u organizam. Kao otpad, plastika, započinje svoj fizički i kemijski proces degradacije pod utjecajem bakterija, UVA i UVB zraka, povišene temperature i u reakciji s vodom. Na taj način ima negativan utjecaj na sva živa bića. Tuna je vrsta koja je, s obzirom na svoje kretanje i način života, izložena plutajućim česticama u vodenom stupcu ili na površini, a koje se u organizam unose na direktan način ili se prenose kroz hranidbenu mrežu. Organizmi su, manje ili više, izloženi gutanju plastike što ovisi o tjelesnoj veličini, načinu hranjenja, poziciji u hranidbenom lancu i staništu na kojem obitavaju, na primjer površini vode, dubokoj vodi, obalnom području, otvorenom moru, vodenom stupcu. Isti čimbenici utječu na vrstu plastičnog otpada i veličinu plastičnih čestica koje možemo očekivati u pojedinoj vrsti organizma. Nažalost dubina na kojoj plastična materija dospijeva u probavni trakt i izvor onečišćenja uglavnom se ne može odrediti. Za potrebe analize prikupljeni su želudci ulovljene ribe te je potom sastav želudaca analiziran vizualnom metodom. Pronađene čestice identificirane su kad god je to moguće, izdvajaju se i testiraju uz pomoć otopine kalijevog hidroksida kako bi se isključile čestice organskog podrijetla. Čestice se pohranjuju u otopinu KOH u koncentraciji od 1M u trajanju od 24 sata. Takvim postupkom otopina otapa organsku materiju dok neorgansku materiju, odnosno čestice plastike, ostavlja neobrađenima. Od 15 analiziranih želudaca u jednom je pronađena plastična nit užeta. U prva tri analizirana želudca pronađen je veliki broj bijelih okruglih čestica za koje se sumnjalo da su stiropor po obliku i mekoći, ali se prilikom testiranja otopinom dokazalo da su organskog podrijetla. |
Abstract (english) | The aim of this study is to obtain information on the presence and amount of plastic in tuna (Thunnus thynnus) within the area of Zadar, fishing zone B. Given the current state of the environment, plastic is ubiquitous. Plastic materials are different in composition and density from natural materials and accordingly cause disruptions when ingested. As a waste in the sea, plastic begins its physical and chemical degradation process under the influence of bacteria, UVA and UVB rays, elevated temperatures and in reaction with water. In this way plastic becomes available for the intake by marine organisms which facilitates various negative effects. Fish are especially exposed to floating particles in the water column or on the surface, which are ingested directly into the body or transmitted through the food web. Organisms are more or less likely to accidentally ingest plastic based on their body size, feeding mode, position in the food web, and by the habitat they occupy, e.g. surface vs. deep waters, nearshore vs. offshore vs. within gyres. The same factors also predicts, what kinds of plastic waste and what size particles we can expect in a given species. Unfortunately the actual depth of ingestion and the original source of the plastic can mostly not be determined. Here we sampled stomachs of tuna fish legally caught by a commercial fisherman in the Fishing zone B around Zadar. The tuna stomachs were extracted and the composition of the stomach content was analyzed. Plastic particles found were described and identified when possible, including tests with KOH solution, in concentration of 1M during the period of 24 hours, to accommodate the distinction of particles of natural organic vs. plastic composition. In the 15 analyzed stomachs, few plastic specimens were found, e.g. some threads originating from a plastic rope. We found many white round particles suspected to be styrofoam by sight and softness, but upon reaction with KOH they proved to be of organic origin. |